• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

‘De Lacher’ toch echte Rembrandt

Vorig jaar opgedoken schilderij blijkt echt van RembrandtHet schilderij van een lachende man dat vorig jaar opdook in Engeland is gemaakt door Rembrandt. Rembrandt-kenner Van de Wetering zegt dat in HP/De Tijd. Het werk heet inmiddels ‘De Lacher’.  

Rembrandt-onderzoeker Ernst van de Wetering wilde het werk eerst grondig bestuderen. Volgens Van de Wetering biedt het werk veel informatie over de werkwijze van Rembrandt in zijn jonge jaren. “Je ziet er nieuwe schilderkunstige avonturen op gebeuren”, zegt hij. Het is op koper geschilderd en het is een studie van de lach. Rembrandt heeft daarbij vooral naar zijn eigen gezicht gekeken.

Hij signeerde met het monogram RHL (Rembrandt Harmenszoon Leidensis), zoals hij dat alleen in 1628 heeft gebruikt. Van de Wetering: „Ik had ooit bij microscopisch onderzoek van een geheid echt monogram (ook in natte verf) aangetekend hoe de penseelstreken liepen. Dat bleek bij dit schilderij exact hetzelfde. Maar er waren veel meer aanwijzingen die voor de eigenhandigheid van het werk spraken.”

Onbekenden kochten het in Gloucester. Waarschijnlijk is het Het is dit voorjaar te zien in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: