• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

“Expo ’58, Back to the future”

Vandaag presenteerde Vlaams minister Bert Anciaux ‘Expo ’58: Back to the Future’, een totaalproject in opvolging van een erfgoedonderzoek naar de impact van Expo ’58 op het alledaagse leven in Vlaanderen.

Naar aanleiding van vijftig jaar Expo ’58 werkten de veertien Erfgoedcellen van Vlaanderen en Brussel dit onderzoeksproject gezamenlijk uit. Het proces resulteerde in een rijk geïllustreerd boek met prachtige verhalen en getuigenissen en een website met unieke foto’s, filmpjes en een regionale activiteitenkalender.
De voorstelling van het project gebeurde toepasselijk in het Amerikaans theater aan de Heizel, in aanwezigheid van Paula Semer en heel wat expogetuigen, -hostesses en andere werknemers. Zelfs de miljoenste bezoeker kon terug worden opgespoord. Minister Anciaux: “Dit is absoluut een geslaagde eerste grote samenwerking tussen alle Vlaamse erfgoedcellen. Het is mooi om te zien hoe zo’n project het lokaal aanwezige erfgoed naar een hoger niveau tilt. Ik ben ervan overtuigd dat één van de belangrijkste culturele evenementen uit onze geschiedenis bij heel veel mensen tot de verbeelding zal spreken.”Expo ’58 ontving tussen april en oktober 1958 42 miljoen bezoekers. Acht op tien Belgen brachten een bezoek aan ‘den Expo’. Maar hoe hebben bezoekers en werknemers de wereldtentoonstelling ervaren? Wat waren hun verwachtingen en welke indruk liet het hele gebeuren op hen na? Heeft het bezoek op één of andere manier impact gehad op hun leven? En hoe kijkt men vandaag terug op Expo ’58?Het onderzoek naar de impact van Expo ’58 op de alledaagse cultuur in Vlaanderen stond tot op vandaag nog in de kinderschoenen. Enkel het architectuurluik werd systematisch bestudeerd.Bij heel wat bezoekers en oud-medewerkers spreekt de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel – kortweg Expo ’58 – nochtans tot de verbeelding. De spoetnik, het speciale expobrood en -ijsje, het Atomium, de kabelbaan, … stuk voor stuk beelden en smaken die voor velen onlosmakelijk verbonden zijn met de Expo.Veel van deze getuigen kunnen hun ervaringen bovendien nog helder communiceren. Stof genoeg voor een erfgoedproject met mondelinge geschiedenis en Expo ’58 als rode draad.

EXPO ’58: BACK TO THE FUTURE

Onder impuls van Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Bert Anciaux bundelden de veertien erfgoedcellen van Vlaanderen hun krachten in het project ‘Expo ’58: Back to the Future’. De eindresultaten van het onderzoek werden door de minister op 28 februari 2008 in het Amerikaans theater voorgesteld: het boek Expo ’58. Het wonderlijke feest van de fifties en de website http://www.expo58.eu.Dit project kadert in de interstedelijke samenwerking tussen de verschillende erfgoedcellen. Zij werken niet alleen aan gemeenschappelijke eindresultaten, maar maken ook een lokale vertaling van het verzamelde materiaal: in 2008 vieren de erfgoedcellen ‘Vijftig jaar expo ‘58’ het hele jaar door met allerhande activiteiten en evenementen in hun eigen stad of regio.Zij kunnen hiervoor op de hulp rekenen van hun lokale netwerk van vrijwilligers en erfgoedactoren. Op die manier illustreren de erfgoedcellen deels hun werking zoals vastgelegd in de convenanten: het verzamelen van kennis en expertise over minder belichte aspecten van het erfgoed; het leggen van bruggetjes tussen musea, archieven, professionals en vrijwilligers en oog hebben voor behoud en beheer; het zoeken naar nieuwe vormen van ontsluiting. Het is een ongemeen boeiend traject.

WAT VOORAFGING

April 2006: de erfgoedcellen lanceren een oproep via diverse media Gezocht! Getuigen Expo ’58De reacties op de oproep waren overweldigend. Honderden getuigen waren bereid hun persoonlijke Expo-ervaring te delen. Er meldden zich niet alleen bezoekers, maar ook hostesses, werknemers en andere personeelsleden van de Expo aan. Zo konden de erfgoedcellen onder meer de miljoenste bezoeker opsporen. Niet veel later volgde de 35 miljoenste bezoeker. De familie Van Huyfte uit Maldegem mocht gedurende zes maanden een heuse Big Brother-boerderij uitbaten op de Expo en mejuffer Hoffelijkheid, alias Paula Semer, ging op zoek naar de hoffelijkste postbode of de hoffelijkste politieagent …

Elke getuige vertelde zijn of haar persoonlijk verhaal.

Maar er volgde meer. De erfgoedcellen mochten ook een kijkje nemen in de privécollecties van de getuigen. Zo verzamelden zij duizenden foto’s en kwamen zij op het spoor van tal van filmpjes van families die hun bezoek aan de Expo vastgelegd hadden.Een onthullende blik op een van de belangrijkste evenementen uit de jaren 1950: Expo ’58. BOEK

Op vraag van de erfgoedcellen bundelde Annick Lesage die boeiende verhalen in het boek Expo ’58. Het wonderlijke feest van de fifties

“Die basketbal aan het plafond” was dat nu de fameuze spoetnik?Verwondering en verbazing alom voor de Ramaccomputer in het Amerikaans paviljoen die met een papiertje antwoordde wat er gebeurd was in het jaar x.   En Coca-Cola viel lang niet bij iedereen in de smaak want “wij waren limonade gewoon”.Dit rijkelijk geïllustreerde boek werd gestoffeerd met nooit eerder gepubliceerde foto’s uit particuliere collecties. Beeldmateriaal dat duidelijk een andere kleur heeft dan de officiële foto’s die destijds verspreid werden. Het boek werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 22,50.
WWW.EXPO58.EU
Of hoor je liever Hugo zelf vertellen dat hij op Expo ’58 zijn eerste ‘zwarte’ heeft gezien. Of hoe Jan beschrijft hoe hij ‘zijn jongens’ van de KSA de Expo door loodste? En Valère legt uit waarom hij nog liever doodviel dan ooit nog Frans te spreken. Herbeleef je de Expo liever aan de hand van unieke foto’s en filmpjes? Surf dan naar www.expo58.eu! ACTIVITEITEN IN HET KADER VAN EXPO ‘58Vijftig jaar Expo ’58 zal ook door de erfgoedcellen in eigen stad en regio gevierd worden. Zo zal het verzamelde materiaal in Brugge, Gent, Hasselt en Mechelen in tentoonstellingen ingezet worden. Of wil je in situ bekijken wat er nog rest van de wereldtentoonstelling? Doe het zelf met een viewmaster, mp3-speler en een expoplan of laat je leiden door een gids. En hoe interpreteren hedendaagse kunstenaars in Kortrijk Expo ’58? Aanschouw het met eigen ogen  Voor een volledig overzicht van de activiteiten van de erfgoedcellen in 2008: zie www.expo58.eu!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: