• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Eertijds verketterde Galileo Galileï krijgt Vaticaans standbeeld

Er komt een standbeeld van Galileo Galileï (1564-1642) in de Vaticaanse Tuinen, zo heeft de site katholiekNederland.nl op gezag van de Britse krant The Times gemeld.

“De kerk wil hiermee definitief een einde maken aan de affaire-Galileï”, aldus prof. Nicola Cabibbo, voorzitter van de Pauselijke Academoie voor Wetenschappen en zelf kernfysicus, tegenover de Times over het standbeeld voor de “vader van de moderne wetenschap” die ooit op gezag van de paus werd veroordeeld. Nu beschouwt de kerk de vorser als een held van de menselijke vooruitgang, aldus katholiekNederland.nl.

Het standbeeld verrijst bij het gebouw waar Galilei in 1633 werd opgesloten in afwachting van zijn ketterproces. Het kunstwerk wordt betaald uit privéschenkingen.

Volgens professor Cabibbo is de plaatsing van het beeld terecht, ook omdat Galileï in 1603 één van de oprichters was van de Lincei Academie, een voorloper van de huidige Pauselijke Academie voor Wetenschappen.

Het Vaticaans plan sluit volgens de Nederlandse site aan bij een reeks vieringen in Rome, Pisa, Firenze en Padua die stilstaan bij de uitvinding van de telescoop, 400 jaar geleden. Wie precies de uitvinder was van dit instrument is niet bekend. Vermoedelijk was het Zacharias Jansen of Johannes Lipperhey, beiden woonachtig in het Nederlandse Middelburg. Galileï bouwde een jaar na de uitvinding zijn eigen telescoop. Hij was de eerste die dit instrument op hemellichamen richtte. Hij ontdekte onder meer dat er vier manen om de planeet Jupiter draaiden. Volgens de toen geldende kosmologie was dat onmogelijk omdat alleen de Aarde het kosmische middelpunt was.

Galileï verdedigde met behulp van wiskundige berekeningen het zogeheten heliocentrisch wereldbeeld van de Poolse priester en geleerde Nicolaus Copernicus (1473-1543). Galileï’s theorie werd door de gevestigde orde beschouwd als “absurd, filosofisch onjuist en formeel heretisch omdat ze uitdrukkelijk strijdig is met de Heilige Schrift”. In 1633 werd hij officieel van ketterij beschuldigd. Om zijn leven te redden, herriep hij zijn theorie. Hij werd niettemin veroordeeld tot huisarrest. Tot aan zijn dood in 1642 bleef hij een gevangene in zijn eigen huis in Firenze.

De roomskatholieke kerk zat sinds het begin van de 18de eeuw behoorlijk met de affaire-Galileï in haar maag, aldus katholieknederland.nl. In 1718 werden zijn werken van de lijst van verboden boeken geschrapt. In 1741 gaf paus Benedictus XIV de opdracht tot publicatie van het gehele oeuvre van de Toscaanse geleerde. In 1979 riep paus Johannes Paulus II kerkelijke geleerden op tot de heroverweging van het ketterproces tegen Galileï. Dat resulteerde erin dat Rome hem in 1992 officieel rehabiliteerde.

In Firenze wordt binnenkort het verhoor van Galilei nagespeeld. Dat vindt plaats in een instituut van de jezuïeten, die destijds tot Galilei’s grootste tegenstanders behoorden. Het hoofd van het Museum van Wetenschapsgeschiedenis in de Italiaanse stad, Paolo Galluzzi, legt de affaire-Galileï uit als een vermenging van theologische en natuurwetenschappelijke categorieën. “Zelfs al zou Galileï het mis hebben gehad, dan kun je wetenschappelijke fouten nog niet laten beoordelen door een kerkelijke rechtbank”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: