• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Spectaculaire vondst: ook Saturnusmaan Rhea heeft ringen

Niet alleen de planeet Saturnus, maar ook haar maan Rhea is door een ringsysteem omgeven, zo heeft de Amerikaanse ruimtesonde Cassini volgens een publicatie in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science ontdekt. Het is het eerste ringsysteem dat ooit rond een maan is gevonden, alus het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel.

De Cassini wentelt sinds 2004 rond Saturnus, de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel die over een prachtig ringysteem beschikt. De onbemande sonde bestudeert niet alleen de planeet zelf, maar ook haar manen, waaronder Rhea die de tweede grootste maan van Saturnus is. (De grootste is Titan).
Rhea heeft een diameter van 1.528 km en draait op een afstand van 526.000 km in 4,5 dagen rond de planeet.

Met speciale meetinstrumenten aan boord van de Cassini heeft een team van Duitse, Amerikaanse en Britse astronomen nu gevonden dat ook Rhea een ringsysteem heeft. Het bestaat uit een schijf van stof en brokken steen met een diameter van meerdere duizenden kilometer.

Een optische waarneming van de ringen is nog niet gelukt, aldus de vorsers van het onderzoeksinstituut in het Duitse Katlenburg-Lindau. Dat heeft onder andere te maken met de verdeling van de centimeters grote deeltjes. Om ze waar te nemen, is het best de camera rechtstreeks op de ringkant te richten, maar dat is nog nooit gebeurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: