• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Belgische bioloog ontdekt acht nieuwe muizensoorten

Een Belgische bioloog van het Museum voor Natuurwetenschappen heeft in Oost-Afrika acht nieuwe soorten muizen ontdekt. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.
Onderzoekers van het Brusselse museum nemen wereldwijd ecosystemen onder de loep. Af en toe worden nieuwe diersoorten ontdekt, vooral insecten en andere ongewervelden.

“Dat nieuwe zoogdieren worden ontdekt, is eerder zeldzaam”, zegt het museum. “De afgelopen jaren ontdekte bioloog Erik Verheyen in Oost-Afrika maar liefst acht nieuwe soorten muizen, een ontdekking van wereldformaat”, luidt het.

Ongewone groep muizen

De acht soorten behoren allemaal tot het geslacht Lophuromys. Dat is een ongewone groep van muizen. Ze komen enkel voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. “Omdat hun vacht heel apart stug haar vertoont, zijn deze soorten bekend als ‘borstelbontratten’, ‘ruwbontratten’ of ‘grofharige muizen'”, leggen ze bij het museum uit.

Die muizen hebben relatief korte pootjes. De kleur van hun vacht varieert van geelbruin tot groengrijs en donkerbruin. Sommige soorten zijn gespikkeld. De staart en de fragiele huid van de muizen breken heel vlot, waardoor ze makkelijker ontsnappen uit de greep van prooidieren.

De kleine zoogdieren leven in een vochtige habitat. Hun geografische verspreiding staat in functie van de neerslag en niet van de hoogte, temperatuur of structuur van de biotoop. Hun typisch dieet bestaat uit mieren, andere insecten en ongewervelden, kleine gewervelden, kadavers en plantaardig voedsel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: