• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Voor het eerst stuk huid van dino ontdekt

De 65 miljoen jaar oude dinosaurus Dakota, die in 2004 werd ontdekt in de gelijknamige Amerikaanse noordelijke staat, geeft stilaan zijn eerste geheimen prijs. Dakota is het eerste exemplaar waarvan de huid intact is gebleven. Wetenschappers kunnen voor het eerst zien hoe de huid van een dinosaurus er heeft uitgezien.

De dinosaurusmummie is een 3.600 kilogram zware Hadrosaurus, een éénpotige planteneter die 65 miljoen jaar geleden leefde, vlak voor alle dinosaurussen uitstierven. Het beest mat 7,5 bij 9 meter en leefde, net als de meeste van zijn soortgenoten, in het toen rivierachtige Noord-Amerika.
Het feit dat Dakota zo goed bewaard is gebleven, zet de wetenschappers wel aan het denken. Normaal gezien verteren huid en vlees heel snel als ze in contact komen met zuurstof.

“Blijkbaar is hier in de modder, waar het dier gestorven is, een chemische reactie tot stand gekomen waardoor mineralen zich snel hebben gevormd, nog voordat de microben het zachte weefsel konden aantasten”, zegt onderzoeker Phillip Manning.
“Dat zou erop wijzen dat de Hadrosaurus in of vlak bij het water is gestorven en door een modderlaag werd bedekt voor zijn vlees kon wegrotten.”

De unieke dino-mummie zou deze zomer al te bezichtigen zijn in het North Dakota Heritage Center.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: