• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Karel de Grotehogeschool haalt biodiesel uit palmolie

Aan de Karel De Grote-Hogeschool ontwikkelde een team van studenten, onderzoekers en lectoren een verwerkingsproces om ruwe palmolie in bruikbare brandstof om te zetten. “Zonder gevolgen voor het milieu en de voedselvoorziening van de bevolking”, aldus Serge Tavernier van de Karel De Grote-Hogeschool.

Nu de industriële productie van biobrandstoffen wereldwijd onder vuur ligt, toont de Karel de Grote-Hogeschool dat het ook anders kan. Op vraag van de ngo CDI Bwamanda in Congo ontwikkelde het team een procédé om semi-biodiesel uit palmolie te winnen.

“Dit procédé is vooral vernieuwend in zijn verschijningsvorm”, aldus projectcoördinator Serge Tavernier van de Karel De Grote-Hogeschool. “De uitdaging bestond erin een eenvoudige, ecologisch verantwoorde en betaalbare manier te vinden om van de olie uit overtollige palmvruchten een geschikte brandstof te maken. Het eindproduct is eigenlijk geen biodiesel, maar gezuiverde palmolie die geschikt is voor lokaal gebruik in motoren zoals stroomgroepen”, legt hij uit.

 

Boost

 

Van palmolie een bruikbare brandstof maken, kan een boost betekenen voor de lokale landbouweconomie. CDI koopt de artisanaal geperste olie van Congolese boeren, en helpt zo hun koopkracht te vergroten. “Voortaan zullen we deze palmolie, die niet de juiste kwaliteit heeft, kunnen verwerken tot brandstof die geschikt is voor oude vrachtwagens en elektrogene groepen. Mogelijk in de toekomst ook voor onze transportboten”, verduidelijkt de logistieke verantwoordelijke van CDI, Rob Dormaels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: