• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Mondige moslimvrouwen

Het gaat beter met de moslimvrouwen in de wereld. Vrouwen werden door de ayatollahs hardhandig hun plaats gewezen: keuken en kraambed. Maar inmiddels ziet bijvoorbeeld de Iraanse samenleving er heel anders uit.

Eind jaren tachtig beseften de leiders dat de bevolkingsgroei uit de hand gierde. Ze gooiden het roer 180 graden om. Iran kreeg een zeer effectief, door de Verenigde Naties bekroond bevolkingsprogramma. Het fijnmazig gezondheidssysteem bracht pil, condoom en seksuele voorlichting tot in afgelegen dorpen. De vruchtbaarheid daalde van bijna zeven naar twee kinderen per vrouw. Tegelijk nam het onderwijs een hoge vlucht. Iran is een extreem voorbeeld van een tendens die in grote delen van de islamitische wereld zichtbaar is: steeds meer meisjes gaan naar school, vrouwen nemen steeds minder kinderen. Nergens in het Zuiden is het tempo van verandering zo hoog als in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze MENA-regio heeft de afgelopen decennia in het onderwijs ‘reusachtige vooruitgang’ geboekt, aldus de Wereldbank in een recent rapport.

Ook het woord ‘indrukwekkend’ valt. Veel landen in de regio (er zijn treurige uitzonderingen) slagen erin hun kinderen massaal naar de basisschool te sturen.

‘De achterstelling van moslimvrouwen zal niet lang meer duren’, meent de Nederlands/Egyptische schrijfster Nahed Selim. Teruggrijpend op het verleden vormt ‘de laatste stuiptrekkingen van een op sterven na dood systeem’.

Dat lijkt al te optimistisch. Volgens UNDP-hoofd Amat Al-Alsoswa, uitgeefster van het Arab Human Development Report is er ‘een lange weg te gaan’. Maar er is ‘beweging’, zelfs in het verguisde familierecht. En jaar op jaar, dag na dag, zwelt het leger van jonge vrouwen die in hun leven meer willen kunnen dan sloven en baren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: