• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Medicijn ontdekt tegen stralingsziekte

Wetenschappers hebben een biologisch werkzame stof aangemaakt die beschermt tegen de schade tengevolge van radioactieve straling, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

De stof kan uitmonden in een medicament dat kankerpatiënten beschermt voor nevenwerkingen bij een behandeling met bestraling.

Onderzoekers van het Roswell Park Cancer Institute in Buffalo (in de staat New York) hebben de stof, met de naam CBLB502, uit het eiwit van een bacterie gewonnen en eerst op muizen uitgetest. Niet minder dan 87 procent van de proefdieren, die de stof een half uur voor een bestraling waren toegediend, overleefde de normaal dodelijke stralingsdosis. Bij tevoren geteste beschermende stoffen was het niveau maar 54 procent.

Verder onderzoek toonde aan dat de stof vooral het beenmerg en de spijsverteringsorganen tegen stralingsschade beschermt. Dit zijn twee lichaamsgebieden die bijzonder gevoelig zijn voor straling. Verstoring ervan is voor een groot deel verantwooordelijk voor nevenwerkingen van stralingstherapie bij kankerpatiënten.

De stof zorgt er onder andere via meerdere tussenstappen voor dat de zogenaamde geprogrammeerde zelfmoord van cellen wordt verhinderd, zeggen de vorsers. Dit programma leidt bij een bestraling normaal tot een massaal afsterven van cellen, en daarmee voor zware schade aan weefsel en organen.

Bovendien toonden de onderzoekers aan dat CBLB502 enkel gezonde cellen beschermt. Straling vernietigt wel de tumorcellen. Wat het potentieel van de stof voor kankertherapie bevestigt.

Bij hogere stralingsdosis krijgt de stof enkel zijn beschermende werking als de dieren het voor de straling krijgen toegediend. Bij lagere dosis werkt het ook als het dier CBLB502 tot een uur na de straling krijgt.

Nucleaire aanval

Na de muizen testten de wetenschappers de werking uit bij rhesusapen. Bij die dieren steeg het overlevingsniveau op een termijn van veertig dagen van 25 naar 64 procent. De vastgestelde schade aan het beenmerg en bloedaanmakende systemen was bij de overlevende dieren duidelijk geringer dan bij de controlegroep die de stof niet was toegediend.

De vorsers achten het ook mogelijk met CBLB502 mensen te beschermen bij ongelukken in kerncentrales of andere noodgevallen in verband met straling, zoals aanslagen met nucleair materiaal.

Bron : Belga

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: