• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Hartspiercellen ontwikkeld in Utrecht

Onderzoekers uit Utrecht hebben als eerste ter wereld stamcellen uit het hart zelfstandig ontwikkeld tot hartspiercellen. Tot nu toe was dit alleen mogelijk met behulp van hartspiercellen van ratten, of met embryonale stamcellen.

Prof. dr. Pieter Doevendans vertelt dat ze nu ongekende hoeveelheden hartspiercellen kunnen aanmaken. Bij het produceren van hartspiercellen uit embryonale stamcellen, was de lage opbrengst altijd een probleem.

De nieuw geproduceerde hartspiercellen zullen in het begin voornamelijk worden gebruikt voor onderzoek. In eerste instantie kunnen nieuwe medicijnen en therapieën op deze cellen worden getest. Ook kan er uit het hart van patiënten met een genetisch hartdefect hartspiercellen worden gekweekt?. De cellen die verantwoordelijk zijn voor de aandoening kunnen dan direct bestudeerd worden.

In de toekomst zal het misschien mogelijk zijn om patiënten te behandelen met de nieuwe hartspiercellen. Patiënten zouden deze krijgen na een hartinfarct, om de beschadigde weefsels te herstellen.

De onderzoekers van het UMC en Hubrechtlaboratorium halen de stamcellen uit restmateriaal van openhartoperaties. Deze cellen vermenigvuldigen ze in het laboratorium, waarna ze specifiek tot hartspiercellen worden ontwikkeld. Andere onderzoekers hadden dat ook al geprobeerd, maar konden dit alleen met behulp van hartspiercellen uit pasgeboren muizen en ratten. De onderzoekers hebben nu het proces ‘volledig in eigen hand’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: