• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Schade na infarct niet langer onomkeerbaar

In de toekomst wordt het wellicht mogelijk om hartafwijkingen en -beschadigingen te herstellen. Nederlandse onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd stamcellen uit een volwassen menselijk hart uit te laten groeien tot nieuwe hartspiercellen.

Het onderzoek van de Universiteit van Utrecht en het Hubrechtlaboratorium verschijnt deze week in het tijdschrift Stem Cell Research. De stamcellen die de onderzoekers gebruiken zijn afkomstig uit restmateriaal van openhartoperaties en worden, nadat ze zijn geisoleerd, vermenigvuldigd in het laboratorium. De gekweekte hartspiercellen kunnen ritmisch samentrekken, zijn gevoelig voor elektrische activiteit en reageren op adrenaline. “Dit is een belangrijk experiment dat het hartonderzoek met reuzenschreden kan vooruithelpen”, zegt Marc Boogaerts van het Leuvense stamcelinstituut.

Stamcellen activeren

beenmerg van een volwassene nog stamcellen bevatte. Het is nog maar pas sinds een jaar dat we ervan overtuigd zijn dat al onze organen nog een beperkt aantal slapende stamcellen bevatten. Met dit experiment is nu ook in de praktijk bewezen dat die stamcellen opnieuw geactiveerd kunnen worden.“ Dit opent perspectieven voor allerhande medische behandelingen, zegt de Leuvense stamcelspecialist.

“Als we erin slagen om stamcellen uit een beschadigd hart of een defecte lever zodanig te manipuleren, hetzij genetisch hetzij met chemische stoffen, dat ze zich ontwikkelen tot gezond weefsel, dan kunnen we op termijn defecte organen herstellen. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Maar het is in elk geval niet meer ondenkbaar.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: