• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Uitslag PNI april 2008

De Redactie.be weerom meest positieve nieuwssite

Van de negen grootste nieuws websites biedt De Redactie.be het meeste positieve nieuws. De website VTM.be scoort het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek tijdens de maand april van http://www.goednieuws.tk, de website van het Positief Nieuws Bureau (PNB). Het PNB pleit voor een positievere kijk van de media op de actualiteit. Elke maand onderzoeken wij de nieuws websites op het aanbod van positief nieuws. De vorige publicatie van de index was januari, toen scoorde De Redactie.be eveneens het hoogste. De volgende tussentijdse publicatie, met de uitslagen van de maand augustus, zal vrijgegeven worden vanaf 1 september. De resultaten van het volledige jaar mag u verwachten op het einde van het jaar. Dan zal ook de ‘meest positieve nieuwssite 2008’ bekend zijn.

De nieuws websites zijn onderzocht middels de Positief Nieuws Index (PNI) en deze is als volgt berekend: op drie willekeurige dagen, in dit geval donderdag 10 april, vrijdag 11 april en woensdag 30 april 2008, zijn de negen grootste nieuws websites  geanalyseerd en is beoordeeld hoeveel berichten met positief nieuws erop staan. Die berichten zijn gedeeld door het totale aantal berichten op de website en deze uitkomst is de PNI. 

Er is bij het onderzoek onderscheid gemaakt in neutraal, goed en slecht nieuws. Daarbij is het onderwerp, de invalshoek en de toon van het bericht bepalend.  

Voor het PNI-onderzoek is naar alle rubrieken gekeken. Opvallend hierbij is dat in de rubrieken Sport en economie het positieve nieuws vaak wel gepubliceerd wordt. Deze twee rubrieken geven dan ook een positievere weerslag op de index. Indien deze rubrieken uit de index zouden worden gehaald, zouden de scores gemiddeld 6,62% lager liggen. 

De resultaten van de PNI-beoordeling zijn als volgt:

De redactie.be – 28,55 %
De Standaard.be – 26,88 % 
HLN.be / De Morgen.be – 24,84 %
Het Nieuwsblad.be / Het Volk.be – 21,99 %
GVA.be / HBVL.be – 18,37 %

VTM.be – 12,90 %

Het PNB peilt maandelijks met een zevenkoppig panel naar het goede nieuws op de nieuwssites.  De explosieve groei van het PNB geeft duidelijk aan dat er weldegelijk vraag is naar goed nieuws. “Net hierdoor zullen wij in de loop van de maand Mei ‘Vlaanderen Positief’ lanceren, het eerste positieve internetplatform in Vlaanderen.” aldus woordvoerder Peter Goossens.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: