• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Genezingskansen bloedkanker fors gestegen

Bij het brede publiek leeft een erg pessimistisch beeld van leukemie en lymfeklierkankers. Nochtans zijn de prognoses van deze kankers de jongste jaren spectaculair gestegen dankzij nieuwe behandelingen en vroege diagnoses.

De diagnose van leukemie klonk vroeger als een doodvonnis. Vandaag is dat anders. ”De meest frequente vorm van leukemie bij kinderen is in acht op de tien gevallen te genezen terwijl het vroeger vrijwel altijd fataal afliep. Ook voor de meeste andere bloedkankers, zeker bij kinderen, zijn de vooruitzichten veel gunstiger. Voor de ziekte van Hodgkin, een lymfeklierkanker, bedraagt het genezingspercentage 70%. Als de bloedkanker niet meteen kan worden verholpen, kan de ziekte in veel gevallen voor een lange periode worden afgeremd en zo herleid tot een chronische aandoening”, vertelt dokter Ivo Nagels van de Stichting Tegen Kanker, die op 9 mei een informatiedag hierover organiseert.

Bloedkankers zijn vandaag goed voor 7% van alle kankerdiagnoses in ons land. Bij kinderen is het wel de meest voorkomende vorm van kanker. Zo’n 30% van de kankers bij jongeren zijn vormen van leukemie. Lymfeklierkankers vertegenwoordigen 14% van de kinderkankers.

Onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek naar diagnose en behandeling is de laatste tien jaar sterk vooruitgegaan. Het grote succes is onder meer te danken aan de stamceltherapie. ”Ook de chemotherapie is beter op punt gesteld, net als de immunotherapie waarbij het afweersysteem van het lichaam wordt geactiveerd tegen de kankercellen. Ook de levenskwaliteit van de patiëntjes tijdens de behandeling is verbeterd door het terugdringen van de neveneffecten.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: