• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Belgisch bedrijf heeft alternatief voor dure kreukelpaal

In ons land staan er al 650 botsvriendelijke Finse kreukelpalen die vijf mensenlevens hebben gered. Maar de hoge prijs vormde voor vele besturen nog een obstakel. Een bedrijf uit Pulle heeft nu een ’ritspaal’ uitgevonden die even botsvriendelijk is, maar de helft goedkoper.

In de nasleep van de dood van voetballer François Sterchele stond vorige week een actiecomité op dat alle bomen langs de wegen wil laten kappen. Wat dan met de verlichtingspalen, wierpen sommigen op.

Het bedrijf Safety Product/Softpole Benelux uit Pulle verdeelt al sinds enkele jaren Finse kreukelpalen. Ondertussen staan er zo’n 650 botsvriendelijke verlichtingspalen langs gewest- en gemeentewegen. Al vijf van die kreukelpalen werden aangereden, waarbij geen enkel slachtoffer te betreuren viel.

Rits

Maar als het op geld aankomt, blijkt het verschil tussen leven en dood niet altijd een doorslaggevend argument. “Een klassieke verlichtingspaal van 12 meter hoog kost 485 euro. Een kreukelpaal kost het dubbele”, zegt Carolien Willems van Safety Product. “Dat prijsverschil deed veel overheden aarzelen. We hebben vrij snel voor onszelf uitgemaakt dat we iets moesten doen om die psychologische blokkade weg te nemen.”

Crashtests

Om de Europese normen voor verlichtingspalen te halen, waren er crashtests met de ritspaal bij aanrijdingen met 35 kilometer per uur en met 100 kilometer per uur. In maart werd de ritspaal goedgekeurd met de hoogste Europese veiligheidsklasse. “We kunnen nu beginnen te produceren en leveren. ”

Toch zijn er nog niet veel bestellingen. Willems denkt dat de ritspaal nog wat meer bekendheid moet krijgen. “Hij is per slot van rekening pas anderhalve maand geleden goedgekeurd.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: