• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Nieuw muggenwerend middel werkt 73 dagen

Onderzoekers hebben nieuwe muggenwerende middelen ontdekt die veel langer werkzaam zijn dan de huidige producten op basis van DEET. De producten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ziektes als malaria.
DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) wordt al een halve eeuw gebruikt als standaardmiddel om muggen weg te houden. Het werd ontwikkeld door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stof doet de geursensoren van de mug op hol slaan, waardoor ze de mens niet meer kan lokaliseren. Tot nog toe heeft DEET weinig concurrentie van andere middelen.

Maar de stof heeft ook nadelen en er is een sterke nood aan nieuwe middelen in de strijd tegen ziektes die door muggen worden overgedragen, zoals malaria, dengue en het West-Nijlvirus. Onderzoekers aan de Universiteit van Florida en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben daarom onderzoek gedaan naar het gebruik van verschillende soorten acyl-piperidines, die verwant zijn aan de actieve bestanddelen van peper. Ze publiceerden hun hoopgevende resultaten in The Proceedings of the national Academy of Sciences.

Testen met proefpersonen wezen uit dat de nieuwe stoffen de muggen tot 73 dagen lang weg kunne houden. Dat is veel langer dan DEET, dat meestal maar zeventien dagen actief blijft.

De onderzoekers waarschuwen wel dat de laboratoriumtests niet te vergelijken zijn met het gebruik van de stof in de praktijk. Ze plannen daarom meer tests om te zien of de stoffen niet schadelijk zijn voor de huid, en of ze oplossen in zweet of verdampen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: