• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Spectaculaire doorbraak in bestrijding van huidkanker

Amerikaanse kankerspecialisten hebben een patiënt met terminale huidkanker volledig kunnen genezen. De man kreeg zijn eigen immuuncellen, in groten getale gekloond, ingespoten. Oncoloog Jaak Janssens: “In het Hasseltse Dokter Willemsinstituut is ooit ook met deze techniek geëxperimenteerd, maar nooit met zo’n spectaculair resultaat”.

Bij de kankerpatiënt die in het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle behandeld werd, verdwenen alle gevaarlijke tumoren na twee maanden en twee jaar daarna was hij volledig vrij van het levensbedreigende melanoom. De artsen hadden bij hem immuuncellen afgenomen, daar in een lab vijf miljard kopieën van gemaakt en weer bij hem ingespoten. Kankerspecialisten bejubelen het succes als een mijlpaal in de bestrijding van kanker.

Killercellen
Kankerspecialist Jaak Janssens: “Dit is een spectaculaire genezing. Dit soort huidkanker is zeer dodelijk, vaak al fataal op korte termijn. In het stadium van uitzaaiing is daar bijna niets meer aan te doen. Heel eigenaardig ook: soms verdwijnt de aandoening even snel als ze opgedoken is. Alles hangt ervan af of het immuunsysteem aanslaat of niet.”

“In gelukkige gevallen spreken we dan over ‘een spontane regressie van de tumoren’. De techniek van die Amerikaanse oncologen is helemaal op het immuunsysteem gebaseerd. Een kwarteeuw geleden werd in de witte bloedcellen een subtype ontdekt van zogeheten ‘killercellen’, T-lymfocyten, die andere cellen – ook en liefst die van tumoren – kunnen aanvallen en vernietigen.”

“Uit het bloed van de patiënt kunnen die dodercellen worden gehaald. Ze worden in een lab gereproduceerd, vermenigvuldigd, met hormonen tot grotere groei aangezet en actiever gemaakt. Daarna worden ze weer ingespoten bij de patiënt en kunnen ze aan het werk gaan. In het vroegere dr. Willemsinstituut in Hasselt is tussen 1987 en 1975 ook geëxperimenteerd met die methode. Een twintigtal kankerpatiënten werd behandeld, geen van hen heeft men kunnen redden, maar van enkele onder hen heeft men de overlevingsduur wel wat kunnen rekken. Het is toen bij deze klinische proeven gebleven.”

Profiel
Volgens andere kankerexperts wereldwijd zou de Amerikaanse techniek werken bij een kwart van de melanoompatiënten in een vergevorderd stadium met eenzelfde profiel als de wonderbaarlijk genezen man.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: