• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Stroom uit planten doet straatlampen branden

Nederlandse wetenschappers van de universiteit van Wageningen zijn erin geslaagd om als eerste elektriciteit uit levende planten te winnen. De onderzoekers hopen de nieuwe bioenergievorm binnen vijf jaar op grotere schaal te kunnen toepassen.

Het idee achter deze nieuwe vorm van bio-energie is volgens milieutechnoloog David Strik relatief eenvoudig. “Koreaanse wetenschappers hebben in 1999 ontdekt dat bacteriën elektronen kunnen voortbrengen en dat onderzoek hebben wij als basis gebruikt om elektriciteit uit planten te winnen”, zegt Strik.

“Planten produceren met behulp van zonlicht simpele organische zuren en suikers waarvan ze van nature uit al een deel via hun wortels uitscheiden. Als die zuren en suikers door bacteriën worden afgebroken, komen er elektronen vrij en die oogsten wij.”

Bomen
Het nieuwe procedé draait de principes van de landbouw in feite om. “Voor energieproductie willen wij dat de planten zoveel mogelijk organische stoffen ondergronds uitscheiden, terwijl landbouwers juist willen dat die stoffen in het oogstbare product terechtkomen”, zegt David Strik.

De wetenschappers hopen de nieuwe bio-energievorm binnen vijf jaar op grotere schaal te kunnen toepassen. “Een hectare liesgras, de plant die gebruikt wordt in het onderzoek, zou ongeveer 14.000 watt kunnen leveren. Genoeg om 28 huishoudens het hele jaar van stroom te voorzien.”

Gent
Strik ziet veel mogelijkheden voor lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld door stroom af te tappen van bomen. “Bomen langs grote wegen zouden kunnen dienen om straatlampen te laten branden.”

Wetenschappers aan de universiteit van Gent zijn bezig met gelijkaardig onderzoek over stroomproductie door rijstplanten. “We hebben de handen in elkaar geslagen met Belgische en andere buitenlandse collega’s om samen subsidies los te krijgen voor een groot Europees onderzoek over stroomproductie uit planten”, aldus Strik nog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: