• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Energie nodig? Verf uw ramen !

Een geverfd raam dat niet alleen licht binnen laat, maar zonnelicht ook omzet in energie. Amerikaanse wetenschappers hebben een transparante verf ontdekt die dit mogelijk maakt. De succesvolle vinding is gepubliceerd in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De wetenschappers van het Massachusets Institute for Technology hebben zonlicht omgezet in energie door een doorzichtige verflaag aan te brengen op glas of plastic. In deze verflaag zitten pigmenten die het zonlicht opvangen. Deze pigmenten zenden het licht via het plastic of glas waarop de verf is aangebracht, naar zonnecellen die aan de zijkanten zitten. Deze cellen zetten het zonlicht daarop om in energie.

De nieuwe techniek heeft veel voordelen ten opzichte van de vergelijkbare werking van een zonnepaneel. Anders dan bij zonnepanelen zitten de cellen niet over het gehele oppervlak maar alleen aan de zijkant. Volgens dr. Jon Mapel, een van de betrokken wetenschappers, kan de verflaag “het licht over een veel grotere afstand verplaatsen. Daardoor is het mogelijk om de zonnecellen verder uit elkaar te plaatsen. Dat leidt ertoe dat de energieopbrengst tien keer zo hoog wordt.” Daarnaast zijn de verf en zonnecollectoren op ramen te gebruiken, goedkoper om te produceren en is met deze nieuwe techniek de stand van de zon niet langer van invloed.

Het bedrijf Covalent Solar, dat is opgericht door drie van de vier wetenschappers, denkt binnen drie jaar de technologie productierijp te hebben. Zij denken daarbij ook aan de mogelijkheid om de verf te gebruiken op plekken waar al zonnepanelen zijn waardoor de energieopbrengst 50 procent hoger kan uitvallen tegen geringe kosten.

Het idee van de zogenaamde zonneverf is niet nieuw, maar dit is wel de eerste succesvolle variant. Sinds de jaren zeventig wordt al geëxperimenteerd maar eerdere pogingen mislukten omdat de verfsoorten instabiel waren of omdat de onderlaag teveel licht absorbeerde. Daardoor ging er er veel energie verloren. Momenteel is het Brits-Nederlandse concern Corus Colours in samenwerking met Engelse wetenschappers bezig met onderzoek naar verf met zonnecellen op staal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: