• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Vlaamse paleontoloog ontdekt eerste vliegende reptiel

Miljoenen jaren voor de eerste dinosaurussen op de wereld verschenen, vloog de kuehneosaurus al van boom naar boom. Dat ontdekte de Vlaamse paleontoloog Koen Stein, schrijft De Morgen.

De kuehneosaurus, een prehistorisch reptiel dat 225 miljoen jaar geleden in het huidige Britse gebied leefde, is het eerste dier waarvan bewezen is dat het kon vliegen. Fossielen van het reptiel werden al in de jaren vijftig in een grot in Bristol ontdekt. Aangezien het dier uitklapbare ribben had, ging men er tot dan van uit dat de kuehneosaurus min of meer kon zweven, iets wat altijd tegengesproken werd door experten in de aerodynamica.

Door een model te maken van twee exemplaren heeft Koen Stein, doctorandus aan de universiteit van Bonn, aan de universiteit van Bristol het bewijs geleverd dat de kuehneosaurus wel degelijk kon vliegen. “Alle ingenieurs met wie ik gepraat heb, vertelden me dat de kuehneosaurus erg inefficiënt zou zijn geweest in de lucht. Maar door het model van het dier te herbouwen, zijn we erachter gekomen dat het reptiel zich wel degelijk kon voortbewegen in de lucht. Ze konden niet klapperen zoals vogels, maar wel zweven.” (belga)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: