• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Afghanistan mindert papaverteelt

De omvang van de papaverteelt in Afghanistan is in een jaar tijd met eenvijfde teruggebracht, waardoor de productie met 6 procent is afgenomen. Dit blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de Verenigde Naties (VN). Papaver wordt als grondstof voor harddrugs beschouwd als inkomstenbron voor de Taliban.

De landoppervlakte waarop papavers worden verbouwd, nam met 19 procent af tot 157.000 hectare. In 2007 was dit nog 193.000 hectare. Daarmee zijn 18 van de 34 Afghaanse provincies nu geheel papavervrij. Dit zijn vijf provincies meer dan in 2007. Bovendien stopten meer dan 500.000 huishoudens met de verbouwing van het gewas. Deze resultaten staan in het rapport van de Dienst voor Drugs en Misdaad (UNODC) , een orgaan van de Verenigde Naties dat de wereldwijde drugshandel volgt. Van papavers kunnen drugs als opium, heroïne en morfine worden gemaakt.

Met name sterk provinciaal leiderschap en grote droogtes liggen volgens de UNODC  ten grondslag aan de afname van de papaververbouwing. Zo hebben lokale bestuurders en religieuze leiders actief campagne gevoerd onder de boeren voor alternatieve landbouwproducten. Ook stegen de tarweprijzen door de aanhoudende droogte waardoor de productie van het gewas aantrekkelijker werd voor boeren. 

Buitenlandse troepen
De papaverteelt bloeit voornamelijk in de zuidelijke Afghaanse provincies. In die regio vinden ook de zwaarste gevechten tussen buitenlandse troepen en de Taliban plaats. Zo heeft 90 procent van de papaverteelt plaats in de provincies Helmand, Uruzgan, Kandahar, Nimroz en het meer westelijk gelegen Farah. In Uruzgan, waar ook de Nederlandse troepen actief zijn, is de oppervlakte van de papaverteelt in 2008 zelfs toegenomen met 7 procent.

De terugval van de papaverproductie is opvallend. Sinds de inval van de Amerikanen in 2001 bloeide de sector juist op. In het Wereld Drugs Rapport over 2007 meldde de UNODC nog een toename van de papaverteelt in Afghanistan. In dat jaar vond 92 procent van de wereldwijde illegale opiumproductie plaats in het land. Bovendien steeg de opiumproductie toen met 34 procent ten opzichte van 2006. Dat kwam neer op 8200 ton opium. Dat aantal is nu terugbracht naar 7700 ton.

Voor de buitenlandse troepen in Afghanistan is de afname belangrijk nieuws. De bestrijding van de drugsexport is een prioriteit voor hen omdat de inkomsten hiervan organisaties als de Taliban zouden financieren. Na de inval in 2001 bestreden de buitenlandse troepen de papaverteelt door de velden te vernietigen. Als snel bleek deze methode duur en contraproductief omdat het lokale boeren geen alternatief bood. Bovendien dreef dit beleid volgens critici boerengemeenschappen juist in de armen van de Taliban. Daarom is in 2005 een campagne gestart het gewas te vervangen door tarwe en soortgelijke graanproducten. Daarvan worden nu de vruchten geplukt, zo lijkt het.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: