• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Amazone beter in beeld

Brazilië gaat 140 miljoen euro investeren in een nieuwe topografische kaart die het Amazonegebied gedetailleerder in beeld brengt. De regering wil hiermee het gebied beter beschermen en tegelijkertijd de infrastructuur uitbreiden.

De nieuwe kaart is nodig omdat ruim 1,8 miljoen van de 6,7 miljoen vierkante kilometer van het regenwoud nog niet gedetailleerd in kaart is gebracht. Bovendien zijn huidige kaarten verouderd. De kaart moet in 2012 klaar zijn voor gebruik.

Dat meldde de Braziliaanse zender Globo donderdag. Censipam, een overheidsinstelling die toeziet op de bescherming van het regenwoud, gaat het project ter waarde van 140 miljoen euro beheren. De instelling investeert het geld voornamelijk in het moderniseren van vliegtuigen die met speciale sensoren het gebied in kaart brengen en in de technologie die de verzamelde data verwerkt tot topografische kaarten.

Tweeledige functie
De nieuwe topografische kaart krijgt een tweeledige functie. Enerzijds maakt een gedetailleerd beeld bescherming van het regenwoud gemakkelijker. Anderzijds gaat de kaart de Braziliaanse regering helpen met effectievere exploitatie van mineralen en infrastructurele uitbreidingen. Zo wordt de kaart ook gebruikt voor de bouw van wegen en stuwdammen om hydro-elektrische energie op te wekken.

De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld en strekt zich uit over acht landen, waaronder Brazilië, Peru, Venezuela en Colombia. Het tropische oerbos biedt onderdak aan 20 miljoen Brazilianen. Ruim 17 procent van het oppervlakte is verdwenen door ontbossing en branden. Dat komt neer op 730.000 vierkante kilometer. Alhoewel de ontbossing is verminderd de afgelopen jaren, krimpt het het regenwoud elk jaar met 0,5 procent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: