• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Nederlandse Tweede generatie Marokkaanse jongeren doet het goed

Amsterdam : Het gaat goed met de tweede generatie Marokkaanse en Turkse jongeren. Het merendeel studeert netjes af. De meeste drop-outs hebben een baan.

Grofweg de helft van de Turkse of Marokkaanse jongeren van de tweede generatie doet een mbo-opleiding en een kwart studeert aan het hoger onderwijs. De 25 procent die zonder diploma het onderwijs verlaat, de zogeheten drop-outs, redt zich over het algemeen ook prima. Het merendeel is niet langdurig werkloos, maar heeft wisselend of tijdelijk werk. Een op de vijf jongeren zonder startkwalificatie doet het zelfs heel goed; ze hebben zich via een werkgever bijgeschoold of zijn een eigen bedrijf begonnen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Tweede generatie’ van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (Imes), dat gisteren is verschenen. Duizend Marokkaanse en Turkse jongeren tussen de 18 en 35 jaar werden ondervraagd. ‘Het is verrassend dat zo’n grote groep, van wie de ouders vaak geen enkele scholing hebben gehad, in het onderwijs terechtkomt’, vindt onderzoeker Maurice Crul. Hij denkt dat het beeld van Marokkaanse en Turkse jongeren ten onrechte wordt bepaald door extremen.

Het mbo, waar in eerste instantie driekwart van de tweede generatie jongeren terechtkomt, is volgens Crul de cruciale schakel voor het succes. ‘Een deel van de jongeren gebruikt het mbo als springplank naar hoger onderwijs, een deel haakt af. Die laatste groep zou beter begeleid moeten worden. Nu worden ze op het vmbo prima begeleid, maar komen ze op hun vervolgopleiding in de problemen.’ En dat is kwalijk, want de drop-outs blijven volgens Crul een kwetsbare groep. ‘In slechte economische tijden vliegen tijdelijke krachten er het eerst uit.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: