• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

  • Advertenties

Belgische basis op Zuidpool bijna klaar

De Belgische zuidpoolbasis ‘Princess Elisabeth’ is bijna klaar en wordt op 15 februari officieel ingehuldigd. Het eerste emissievrije onderzoeksstation wordt momenteel bemand door 34 personen, waaronder een half dozijn militairen. De komende weken krijgen ze in twee golven het gezelschap van vijftien anderen, meldt de International Polar Foundation (IPF).

Ecologisch
Hoofdzakelijk met privéfondsen wordt sinds november 2007 aan dit Belgische poolstation gebouwd, een symbool van ecologische nul-emissie. Het station is zelfbedruipend door gebruik te maken van duurzame wind- en zonne-energie en systemen van afvalbehandeling. De kostprijs van het poolstation wordt geraamd op 22 miljoen euro, waarvan circa 6 miljoen komt van de federale overheid.

Projecten
De wetenschappelijke projecten die dit seizoen worden gevoerd, hebben betrekking op de microbacteriële diversiteit op Antarctica, de meting van ozon en andere gassen, de landmeetkunde van de ijskap en de seismologie van het witte continent, preciseerde Lise Johnson. (belga)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: