• Pagina’s

  • Categorieën

  • Top berichten

Wetenschappers zijn tweede dodosoort op het spoor

Waren er misschien twee soorten dodo’s? Leidse wetenschappers hebben sterke vermoedens van wel en reizen zaterdag naar het eiland Mauritius om een massagraf van de uitgestorven vogelsoort te onderzoeken.
Dat maakte het Leidse museum Naturalis woensdag bekend.

Dodo

De dodo is aan het einde van de zeventiende eeuw uitgestorven. De legendarische loopvogel met de enorme snavel was de muze van vele kunstenaars.

Zo had Boudewijn Büch een grote fascinatie voor het beest. De vogel speelt ook een rol in de boeken Alice in Wonderland en Harry Potter.

Dodograf

Het dodograf op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan, is een jaar geleden ontdekt. Er lagen ruim 4000 beenderen in het graf.

Tussen de botten die werden opgegraven, zaten twee verschillende soorten dijbeenbotten van volwassen dodo’s. Door deze vondst rees het vermoeden dat er minimaal twee soorten dodo’s hebben bestaan van verschillende grootte.

Verschil

Het verschil in de dijbeenbotten kan echter ook wijzen op een grootteverschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Volgens de onderzoekers is het niet waarschijnlijk dat de kleine botten van dodokuikens zijn.

Plaats een reactie